Ekologiskt Mode

Här i Sverige är vi många som har insett hur viktigt det är att äta ekologisk mat. Men när det kommer till eko-mode, eller ekologiskt mode, ligger vi efter. Detta beror kanske på att man har förutfattade meningar om att ekologiskt mode är kläder av ofärgad bomull eller hårda material i glåmiga naturfärger.

Det är helt fel!

Flera internationella modehus har börjat anamma eko-modet. Det räcker att man tar ett steg utanför Sverige, till Skandinaviens modehuvudstad Köpenhamn, för att man i var och varannan klädbutik ska hitta ekologiskt, snyggt, mode.

Vi som konsumenter har ett ansvar och kan påverka klädindustrin mer än vi tror. Genom att säga ”nej” till kläder som tillverkas på ett oetiskt sätt och som förstör miljön kommer industrin att tvingas ändra sig, vilket kommer att leda till att det blir enklare att köpa ekologiska kläder.

För de som inte riktigt har förstått vad ekologiskt mode innebär och vad man kan göra för att välja klimatsmartare kläder kommer här lite tips och fakta om varför man ska tänka eko. Fever.se uppmuntrar verkligen denna trend!

girls-1513073_1280

Fakta om EKOLOGISKT MODE OCH klimatsmarta kläder 

Ekologiskt mode. För att få klassas som ekologiskt mode ska kläderna vara närproducerade (tillverkade), tillverkade av ekologiska material och passera genom en etisk tillverkning –från odling till färdig produkt.

Dubbelkontrollera ekomärkningen. Är kläderna du köper verkligen ekologiska? Ibland blandar tillverkaren ekologiska material med en ej miljövänlig tillverkningsprocess. Det kan innebära att materialet är ekologiskt framtaget men t.ex. tvättningen sker med giftiga kemikalier. Dubbelkontrollera därför alla märkningar. Naturskyddsföreningen ger godkända kläder märkningarna ”bra miljöval”, ”bra miljöval second hand” och ”bra miljöval re-design”.

Re-design. Är de gamla jeansen verkligen helt oanvändbara? Kanske kan de bli ett par snygga shorts eller en kjol? Re-design är det senaste inom ett klimatsmartare mode och innebär att man helt enkelt gör om gamla kläder till nya. Det ger upphov till nya trender och belastar inte miljön.

Bytt-är-bytt. Att handla på second hand har fått stort genomslag de senaste åren men det senaste är faktiskt att byta kläder med varandra. Kläder som du inte längre har användning för kanske någon av dina kompisar vill ha. Ett tips är att ordna ett kläd-bytar-party. Uppmana alla du känner att ta med sig kläder och annat mode som inte längre används och träffas sedan hemma hos dig en eftermiddag för att byta kläder och umgås.

Inte bara bomull. Även om mycket fokus ligger på ekologisk bomull är det inte tillräckligt. Bomullen kommer inte räcka till oss alla och kan till slut bli en belastning för miljö. Därför måste vi satsa på andra miljövänliga och ekologiskt odlingsbara material, som t.ex. hampa, lin och ull.

Nylon. Är du ett fan av nylonkläder? Då kanske du ska ta dig en funderare. Nylon är en riktig miljöbov som behandlas med mängder av kemikalier innan det blir en färdig produkt. Materialet går heller inte att återvinna. En gång nylon, alltid nylon, och varken vi eller naturen kan bryta ned materialet igen.

Kvalitet framför kvantitet. Det är viktigt att tänka långsiktigt om man vill främja ett mer hållbart mode. Välj därför kvalitativa kläder som håller längre istället för att köpa flera, men mindre hållbara kläder. Fråga dig själv innan du tar fram plånboken: ”hur många användningstillfällen finns det egentligen i den här tröjan?”